Cara Menghapus Akaun Twitter anda secara Kekal


Cara Menghapus Akaun Twitter anda secara Kekal

Walaupun ramai yang memilih Twitter daripada rangkaian sosial lain, banyak yang tidak menganggapnya mesra privasi sama sekali.


Di Twitter, siaran anda hampir tersedia untuk semua orang. Sesiapa sahaja boleh mencari dan melihat catatan anda walaupun tanpa masuk ke akaun Twitter mereka.

Tambahan pula, Twitter adalah salah satu rangkaian sosial yang paling tidak mesra pengguna. Anda hanya boleh menghantar tweet dengan tidak lebih daripada 280 aksara. Selain itu, tidak ada cara untuk mengelakkan ribuan tweet datang semasa anda menyemak imbas berita di Twitter.

Tidak hairanlah sebilangan pengguna terharu dengan banyaknya kandungan yang dihantar setiap hari. Sekiranya anda berminat untuk meningkatkan privasi internet anda dan ingin mendapat ketenangan dengan mengucapkan selamat tinggal kepada Twitter secara kekal, panduan ini adalah untuk anda.

Perhatikan bahawa setelah anda menghapus akaun Twitter anda, tidak mungkin anda boleh mendapatkannya semula. Oleh itu, fikirkan dua kali sebelum anda meneruskan.

img

Lompat ke…

Cara menyahaktifkan akaun Twitter anda secara kekal

Langkah 1: Lawati https://www.twitter.com/ dan log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda.

img

Langkah 2: Di sudut kanan atas penyemak imbas anda, klik gambar profil anda dan kemudian menuju ke Tetapan

img

Langkah 3: Setelah menatal ke bahagian bawah halaman, klik “Nyahaktifkan akaun saya.”

img

Langkah 4: Baca semua maklumat di halaman ini dan klik “Nyahaktifkan.”

img

Langkah 5: Untuk mengesahkan penghapusan, masukkan kata laluan Twitter anda dan klik “Nyahaktifkan akaun.”

img

Selesai! Anda kini telah memadamkan akaun Twitter anda!

Cara Menyahaktifkan akaun twitter di Android

Tidak kira peranti Android yang anda gunakan, langkah-langkah untuk menyahaktifkan akaun Twitter tetap sama. Inilah cara anda menyahaktifkannya:

  1. Klik ikon profil atau menu
  2. Pergi ke Tetapan dan Privasi
  3. Klik Akaun
  4. Sekarang, klik Nyahaktifkan akaun anda
  5. Klik Nyahaktifkan
  6. Masukkan anda kata laluan
  7. Klik iya untuk meneruskan penyahaktifan

Cara Menyahaktifkan akaun twitter di iOS

Sekiranya anda ingin menyahaktifkan akaun Twitter anda di iPad atau iPhone anda, ikuti langkah berikut:

  1. Ketik Ikon profil dan pergi ke Tetapan dan Privasi
  2. Ketik Nyahaktifkan akaun anda
  3. Masukkan anda kata laluan dan ketik Nyahaktifkan

Twitter dinyahaktifkan! Tetapi ini akan menghapus akaun saya secara kekal?

Tidak. Penyahaktifan sederhana tidak akan memadamkan akaun anda secara kekal – sekurang-kurangnya selama 30 hari.

Oleh itu, jika anda berubah pikiran sebelum 30 hari, anda sentiasa dapat menyimpan akaun Twitter anda dari penghapusan kekal.

Adakah Twitter Selamat Digunakan?

Nampaknya, Twitter selamat digunakan. Walau bagaimanapun, rangkaian sosial menjejaskan privasi dan keselamatan anda menjadikan anda rentan terhadap ancaman luaran oleh penggodam dan penjenayah siber. Sebagai contoh, penggodam dapat mengetahui lebih banyak tentang anda dengan memeriksa tweet anda di Twitter. Mereka dapat menggunakan maklumat ini untuk membahayakan anda dan meretas akaun atau peranti anda.

Cyberstalkers juga menggunakan maklumat ini untuk memantau aktiviti harian anda dan mengumpulkan cukup maklumat sehingga mereka dapat memeras ugut atau membahayakan anda dengan cara apa pun.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Twitter dan dasar privasinya di sini.

Cara Memuat turun Arkib Twitter Anda?

Menghapus akaun Twitter anda bermaksud kehilangan semua tweet, maklumat dan kenangan berharga yang anda hantar di Twitter. Berita baiknya ialah anda boleh memuat turun arkib Twitter anda dengan mudah sebelum menghapus akaun anda. Inilah cara anda dapat melakukannya:

  • Lawati https://www.twitter.com dan log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda. img
  • Di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas anda, klik gambar profil anda dan kemudian menuju ke Tetapan.
    img
  • Setelah menatal ke bawah halaman, klik “Minta arkib anda.” img
  • Twitter kemudian akan memberitahu anda bahawa ia telah menerima permintaan anda dan akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda apabila arkib anda siap dimuat turun. img
  • Ikuti pautan dalam e-mel itu untuk memuat turun arkib Twitter anda. img

Adakah Twitter Mengumpulkan Maklumat Peribadi Saya?

Twitter sama sekali tidak mesra privasi dan terkenal kerana mengumpulkan banyak maklumat mengenai anda. Maklumat ini merangkumi:

  • Maklumat akaun asas anda: nama, nama pengguna, kata laluan, alamat e-mel dan nombor telefon anda.
  • Maklumat hubungan anda: jika anda memuat naik atau menyegerakkan buku alamat telefon anda dengan Twitter, ia akan menyimpan salinan kenalan anda di pelayan mereka. Juga, jika anda menghantar e-mel kepada pasukan Twitter, kandungannya, dan juga maklumat hubungannya, dapat disimpan oleh mereka untuk digunakan di masa depan.
  • Lokasi anda: jika anda mempunyai kebiasaan melakukan tweet dari telefon anda, Twitter juga dapat mengakses maklumat lokasi anda.
  • Maklumat pembayaran anda: nampaknya, jika anda berkongsi maklumat pembayaran anda (nombor kad kredit, alamat penagihan, dll.) dengan Twitter untuk tujuan apa pun, maklumat ini akan disimpan oleh Twitter. Namun, anda mempunyai pilihan untuk membuangnya pada bila-bila masa.
  • Pautan dan kuki: perkembangan terbaru menunjukkan bahawa Twitter ingin melihat bagaimana anda berinteraksi dengan pautan di seluruh perkhidmatan mereka dan mereka boleh menggunakan kuki untuk mengetahui pilihan anda. Twitter juga dapat memantau perangkat, OS, dan penyemak imbas web yang anda gunakan untuk mengakses perkhidmatan mereka.

Setelah maklumat anda dikumpulkan, Twitter dapat menggunakannya untuk iklan. Rangkaian sosial baru-baru ini mengumumkan bahawa maklumat anda akan digunakan untuk tujuan pengiklanan. Ini bermaksud bahawa maklumat anda yang dikumpulkan oleh Twitter akan digunakan untuk menunjukkan iklan yang disasarkan kepada anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map